2022

Op 3 oktober traden we eindelijk weer eens op. Nu als verrassing voor de leden van Haagsche amateur filmclub in Den Haag. Zij hadden feest vanwege hun 90 jarig bestaan.Er waren verschillende filmblokken en er tussenin zouden wij filmmuziek spelen.

Harrie had een mooi programma gemaakt met bijbehorende films:

Wien bleibt Wien (Johann Schrammel)
Deze mars (1884) staat model voor de muziek van het beroemde Schrammel-kwartet, dat door de klarinettist Georg Dänzer in 1879 werd opgericht, en dat zich ten doel stelde bij de bevolking bekende Weense muziek te spelen. Het kreeg daarmee zó’n grote populariteit dat deze musiceerstijl werd aangeduid als “Schrammelmusik”. (MARS)

Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt (Friedrich Hollaender)
Dit lied schreef  Friedrich Hollaender in 1930 voor de film Der Blaue Engel; het werd in de vertolking door Marlène Dietrich wereldberoemd. (FILM) (LANGZAMEWALS)

Blue tango (Leroy Anderson)
Leroy Anderson was een Amerikaanse componist en dirigent. Alhoewel hij een klassieke opleiding volgde, werd hij uiteindelijk een meester in de lichte muziek. Zijn bekendste werk is The Typewriter, een compositie voor orkest waarin hij het ritme van de typemachine verwerkte. In 1951 kwam Blue tango in de hitlijsten. (TANGO)

Far West (George Martine)
Een potpourri van cowboyliederen, met een knipoog naar het genre van de Western. Een aantal songs is gebruikt in films: Home on the Range en Little Brown Jug. (FILM)

Second Waltz (Dmitri Shostakovich)
Deze populaire wals is een deel uit Shostakovich’ Suite voor jazzorkest nr. 2 uit 1938. In Nederland zorgde de Second Waltz voor de definitieve doorbraak van het orkest van André Rieu. In 1994 stond het nummer 28 weken in de Nederlandse Top-40! (WALS)

Jalousie (Jacob Gade)
Jacob Gade was een Deense violist en componist, die voornamelijk populaire orkestmuziek heeft geschreven. In 1925 schreef hij de zigeunertango Jalousie die een wereldwijde hit werd. Het nummer werd in meer dan 100 films en in talloze televisieseries gebruikt. (FILM) (TANGO)

In einer kleinen Konditorei (Fred Raymond)
Fred Raymond was een Oostenrijkse componist van Tsjechische afkomst, die wereldberoemd werd met zijn lied Ich hab mein Herz in Heidelberg verloren, dat hij in 1925 componeerde. In 1927 schreef hij er de gelijknamige operette bij. Hij componeerde meerdere operettes en zeer vele film- en dansmelodieën; daarvan is het tangolied In einer kleinen Konditorei een van de bekendste geworden. (FILM) (TANGOLIED)

The Teddy Bears’ Picnic (John W. Bratton)
John Bratton was een Amerikaanse componist en theaterproducent die populair werd in de “gouden” negentiger jaren van de 19e eeuw. Zijn bekendste compositie die tot de dag van vandaag repertoire heeft gehouden is Teddy Bears’ Picnic (1907). Gedurende de tijd van de stomme film werd de muziek gebruikt als achtergrond voor een aantal populaire films. (FILM)

Sie hören Paul Lincke (Paul Lincke, arr. Ulrich Sommerlatte)
Paul Lincke was een Duitse componist en theaterkapelmeester. Hij wordt gezien als de vader van de Berlijnse Operette. Veel bekende melodieën, waarvan men denkt dat het oude volksliedjes zijn, zijn in werkelijkheid composities van Lincke, maar worden niet direct met hem geassocieerd, bijvoorbeeld “Das macht die Berliner Luft, Luft, Luft” uit Frau Luna, in Nederland bekend als Een reisje langs de Rijn van Willy en Willeke Alberti en eerder Louis Davids. Dit arrangement bevat een aantal hoogtepunten uit zijn oeuvre. (MARSEN, WALSEN)

Fascination (Fermo Dante Marchetti)
Fermo Dante Marchetti was een Italiaanse componist en songwriter. Hij is vooral bekend geworden door zijn wals Fascination, gecomponeerd in 1904 en in 1905 van tekst voorzien door Maurice de Féraudy. De Engelse tekst is van de hand van Dick Manning. Het thema werd bij een breder publiek bekend door de in 1933 uitgebrachte film “The House on 56th Street” met in de hoofdrol Kay Francis, het werd aangepast voor de in 1946 uitgebrachte film “The Diary of a Chambermaid”, met in de hoofdrol Paulette Godard, en het werd uiteindelijk zeer populair door de film “The Grand Maneuver” van René Clair uit 1955. Het thema werd ook gebruikt in de Franse filmversie van “Gigi” (1949) door Jacqueline Audry. En tenslotte kreeg het nog meer internationale bekendheid door de film “Love in the Afternoon (1957, Billy Wilder). Ook daarna werden door verschillende artiesten nog opnames gemaakt. (FILM) (LANGZAME WALS)

Ik hou van Holland (Willy Schootemeijer)
Willy Schootemeijer was een Nederlands componist en musicus. Hij speelde ook piano en accordeon in restaurants en dansclubs. Daarnaast schreef hij liedjes, music-hall revues en muziek voor diverse operettegezelschappen. Hij schreef meer dan 50 marsen, waaronder Groot Rotterdam en Koning Voetbal. Een van zijn bekendste composities is het tangolied Ik hou van Holland, dat vooral bekend werd door de uitvoering van de tenor en filmacteur Joseph Schmidt. (TANGOLIED)

Radetzky-Marsch (Johann Strauss (Vater))
Johann Strauss sr. was een Oostenrijkse dirigent, violist en componist. Na een tijdje een dansorkest te hebben gedirigeerd naast de beroemde Joseph Lanner werd hij In 1835 Hofballmusikdirektor. Zijn beroemdste werk, vaste toegift bij het Neujahrskonzert van de Wiener Philharmoniker  is ongetwijfeld de Radetzkymars, die hij schreef ter ere van de 82-jarige generaal Josef Radetzky, die in Italië grote militaire successen boekte. (MARS)

We moesten vroeg aanwezig zijn en om de verrassing compleet te maken, moesten wij naar boven als de leden beneden waren. Affijn de planning van de filmblokken liep nogal uit de hand. We hebben dus veel tijd met elkaar door kunnen brengen 🙂

Het licht in de ruimte waar we speelden was beroerd. Of er was een spot die direct in je ogen scheen of je muziek onleesbaar maakte, of het was erg donker. We waren ingehuurd als achtergrondmuziek, met mogelijkheid tot dansen voor de leden, maar daar is het niet van gekomen.

Op de pagina foto’s zijn foto’s van ons optreden. Het was bijna ondoenlijk om in de duisternis te fotograferen met een telefoon. Toch heeft Frans Los een moedige poging gewaagd. Het ziet eruit als een sprookje. Bedankt Frans.